Presentaties zijn een uitstekende methode om direct te communiceren met personen die geïnteresseerd zijn in jouw vakgebied en daarom moet je goed leren presenteren. Sommige mensen zijn doodsbang voor het geven van een presentatie, terwijl anderen blij zijn met de mogelijkheid om te presenteren. Ongeacht hoe je erover denkt, het presenteren van je werk aan een publiek is een belangrijk onderdeel van het professionele leven van onderzoekers en praktijkmensen. Presentaties kunnen je helpen bij het verkrijgen van suggesties om je initiatieven vooruit te helpen en om vitale persoonlijke contacten op te bouwen.
Leer je publiek kennen
Het kennen van je publiek is de eerste en meest cruciale regel bij het presenteren van je werk. Je bent goed op weg naar een geweldige presentatie als je jezelf in hun schoenen kunt verplaatsen. Je zult begrijpen wat ze nodig hebben. Houd je publiek in gedachten terwijl je je presentatie voorbereidt. Je kunt voldoende details geven terwijl je je werk presenteert door het niveau van je publiek en je algemene kennis te identificeren. Je kunt zelf kiezen of je bepaalde technische terminologie en jargons gebruikt. Je weet ook hoeveel uitleg er nodig is om het publiek te laten begrijpen wat je gaat zeggen.
Zorg voor een logische en duidelijke structuur
Vervolgens zou je moeten overwegen om een duidelijk en logisch raamwerk te ontwikkelen dat je publiek zal helpen om je werk te begrijpen. Aangezien je iets vertelt, moet je er een begin, midden en einde in opnemen. Geef om te beginnen een korte schets van je presentatie, zodat je publiek het raamwerk van je presentatie kan volgen. Breng vervolgens iedereen op dezelfde pagina in je inleiding door een korte geschiedenis van je werk te geven. Overlaad ze niet met het materiaal, maar zorg ervoor dat ze begrijpen waar je onderzoek over gaat en waarom het essentieel is.
Denk na over het delen van informatie
Beeldmateriaal vormt een belangrijk onderdeel van je presentatie. Het is belangrijk om het materiaal te zien als visuele hulpmiddelen voor je publiek in plaats van als een reeks aantekeningen voor jezelf. Een uitstekende presentatie kan drie of vier bulletpoints bevatten die in notatievorm zijn geschreven. Als je niet goed thuis bent in het Nederlands, gebruik dan langere zinnen, maar schrijf niet je volledige script op. Vermijd het lezen van je dia’s, want je wilt niet dat je publiek in slaap valt. Met deze tips kom je al een heel eind!
(32)