Zonnepanelen steeds populairder in Nederland

Het aantal huishoudens in Nederland dat zonnepanelen laat installeren, is flink gestegen sinds 2011. In dat jaar werd de salderingsregeling aangepast. Wat houdt deze salderingsregeling precies in, en wat zijn de voor- en nadelen?

De salderingsregeling

Door de salderingsregeling kun je de stroom die je teruglevert aan het stroomnet, aftrekken van de energierekening. Als je veel zonnepanelen hebt, kun je net zo veel stroom opwekken als je verbruikt. Je betaalt dan niks voor stroom aan de energieleverancier. Wek je meer op dan je verbruikt? Dan krijg je hiervoor een terugleververgoeding. Deze is wel een stuk lager dan het tarief dat je betaalt voor stroom. Ook moet je over deze inkomsten belasting betalen. Daarentegen hoef je geen energiebelasting te betalen over de stroom die je zelf opwekt en verbruikt.
Verbetering van salderingsregeling
De salderingsregeling bestaat al sinds 2004, maar is in 2011 aanzienlijk verbeterd. Sinds dat jaar mag je als particulier maximaal 5.000 kWh terugleveren aan de energieleverancier, in plaats van 3.000 kWh. De terugverdientijd daalde hierdoor naar zeven jaar, dit heeft veel mensen overtuigd om zonnepanelen aan te schaffen.

CO2-uitstoot

Tussen 2011 en 2017 is het aantal zonnepanelen op particuliere woningen dertien keer zo hoog geworden. Dat blijkt uit een rapport van PwC dat in opdracht van minister Henk Kamp van Economische zaken werd opgesteld. Door de toename van zonnepanelen werd er in 2015 maar liefst 679 miljoen kilo minder CO2 uitgestoten. Dit is 0,5% van de totale CO2-uistoot in Nederland.

Opslag van zonne-energie

Een nadeel van de salderingsregeling is wel dat particulieren hierdoor minder snel zullen investeren in opslag van hun zonne-energie. Dit gebeurt in België – waar de salderingsregeling een stuk beperkter is – veel meer. De toename van teruggeleverde zonne-energie zou kunnen leiden tot overbelasting van het stroomnet. Ondanks dit nadeel blijft de salderingsregeling in ieder geval tot 2020 bestaan, dat is vastgelegd in het Energieakkoord.

Overstappen met zonnepanelen

Heb jij zonnepanelen of denk je erover om deze aan te schaffen? Door energie te vergelijken kun je heel gemakkelijk zien hoeveel je hiermee kunt besparen. In de energievergelijker van Pricewise kun je invoeren hoeveel je verwacht op te wekken met je zonnepanelen. Vervolgens krijg je een overzicht van alle energiecontracten, waarbij de zelf opgewekte stroom verwerkt is in de kosten. Je kunt dan direct per energieleverancier zien hoe hoog de terugleververgoeding is.

(33)