Energielabel aanvragen

Heeft u een woning of een bedrijf en wilt u deze verkopen of verhuren dan is het verplicht om een energielabel te kunnen overleggen. In 2015 hebben alle woningeigenaren een voorlopig label ontvangen en kan men deze online of via een erkende energie adviseur definitief maken. Het niet kunnen tonen van een energielabel kan zelfs leiden tot een boete die kan oplopen tot maar liefst 405 euro. Het label is 10 jaar geldig en kan tussentijds verbeterd worden als er energiezuinige aanpassingen zijn gedaan.

Wat is een energielabel

In een energielabel vind je de prestaties van een woning of bedrijf bij een standaard gebruik, denk hierbij bijvoorbeeld aan isolatie en ventilatie. Het label heeft niets te maken met de bewoner en is hierdoor onafhankelijk. De labels lopen van schaal A, meest zuinig, tot schaal G, minst zuinig. Het resultaat van een energielabel is gebaseerd op algemene gegevens zoals bijvoorbeeld het bouwjaar, de oppervlakte en het type woning.

Omzetten energielabel

Het omzetten van een energielabel kan op 2 manieren:

  • Een definitief label aanvragen via de website energielabelvoorwoningen.nl, een website van de overheid. Via een aantal vragen wordt er een definitief label opgemaakt en kunt u deze na betaling ontvangen.
  • Een uitgebreid label laten opmaken via een erkende energieadviseur. Een adviseur komt uw woning of bedrijf bezichtigen en loopt 150 punten langs. Hiermee ontvangt u niet alleen het label maar ook een advies met een aantal punten om de energiezuinigheid te verbeteren.

Een energielabel zelf online definitief maken is dan misschien wel sneller en goedkoper, maar een energielabel laten maken door een adviseur biedt  uiteindelijk veel meer inzichten in de kwaliteit van de woning of het bedrijf.

Energielabel verbeteren

Vanaf 2023 wil de overheid het verplicht stellen dat kantoorgebouwen een energielabel C kunnen overleggen. Het is dan ook belangrijk dat bedrijven nu al aan de slag gaan met aanpassingen en hun energielabel verbeteren. Een sterk energielabel zorgt niet alleen voor een beter milieu maar ook voor lagere energiekosten en een waardestijging van een woning of bedrijfspand.

Men kan het label op de volgende manieren verbeteren:

  • Zonnepanelen plaatsen
  • Nieuwe ketel of warmtepomp laten plaatsen
  • Vloerisolatie toepassen
  • LED verlichting gebruiken

Ondanks dat dit standaard voorbeelden zijn blijft het voor bedrijfsgebouwen toch vaak maatwerk.

Bent u dan ook benieuwd naar de mogelijkheden laat u dan vrijblijvend voorlichten door een energie adviseur. Bekijk ook de subsidie mogelijkheden voor energie besparende oplossingen. Zo kan men voor bijvoorbeeld zonnepanelen en warmtepompen een investeringssubsidie ontvangen.

(41)