Discussie? Tumultdebat!

Hoe kies je de beste zorgverzekering?

Een zorgverzekering hebben is voor iedereen in Nederland verplicht. Ieder jaar, rond 1 november, krijg je van je zorgverzekeraar een nieuwe polis voor het volgende jaar, met daarop de nieuwe prijzen. Dat is ook het moment dat je van zorgverzekeraar mag wisselen. Tot 1 januari heb je de tijd om je oude verzekering op te zeggen en tot 1 februari om je bij een andere zorgverzekeraar in te schrijven. Vergelijken van de verschillende mogelijkheden kun je doen op een vergelijkingssite.

Basisverzekering

De basisverzekering, dat is het voor iedereen verplichte deel van de zorgverzekering, is voor iedereen hetzelfde. Dat betekent niet dat deze verzekering overal hetzelfde kost. Het verplichte eigen risico, dat jaarlijks door de overheid wordt bepaald, is overal gelijk, maar je kunt er zelf voor kiezen een hoger bedrag aan eigen risico te nemen. Maak je gebruik van zorg die onder het eigen risico valt, dan betaal je in dat geval meer zelf, maar daar staat tegenover dat de premie die je moet betalen lager is. Je kunt voor deze optie kiezen als je niet verwacht zorg nodig te hebben die onder het eigen risico valt, of als je reserves genoeg hebt om deze kosten zelf op te vangen. Hoe je zorgverzekeraar de zorg betaalt is ook van invloed op de premie. Er bestaan restitutiepolissen, daarbij betaalt de verzekeraar het bedrag dat de zorg kost, tot een van tevoren bepaald maximum. Je krijgt zelf de rekening en dient die bij de verzekeraar in. Is de rekening hoger dan wat je vergoed krijgt, dan betaal je de rest zelf. Bij een naturapolis kun je alleen zorg afnemen bij zorgaanbieders die een overeenkomst met je zorgverzekeraar hebben. De rekening wordt dan rechtstreeks aan je zorgverlener betaald. Restitutiepolissen zijn duurder dan naturapolissen, je hebt immers vrije keuze.

Aanvullende verzekering

Naast de basisverzekering kun je er ook voor kiezen je aanvullend te verzekeren voor zorg die niet onder de basisverzekering valt of voor de kosten voor de tandarts. Dat is allebei niet verplicht en hierbij loont het echt om goed te vergelijken. Sommige zorgverzekeraars hebben pakketten die bestaan uit losse modules die je zelf kunt kiezen. Je betaalt dan alleen voor die modules. Zo betaal je dus alleen voor zorg die je ook echt denkt te gaan gebruiken. Er zijn ook zorgverzekeringen die speciale pakketten aanbieden voor bijvoorbeeld studenten, gezinnen of ouderen of eenvoudige of meer uitgebreide tandartspakketten.

Slim kiezen loont

Een goede zorgverzekering kiezen is best een ingewikkelde klus. Maar een vergelijkingssite kan je hier prima bij helpen. Je kunt op zo’n site invoeren wat je wensen zijn en zo de prijzen van de zorgverzekeraars vergelijken. Ga er even goed voor zitten, want door slim te kiezen kun je flink besparen.

(32)