Discussie? Tumultdebat!

Zelfrijdende auto’s steeds realistischer

Een paar jaar geleden leek het nog een special effect in futuristische films zoals in ‘I Robot’, maar nu blijkt het toch echt steeds meer werkelijk te worden; de zelfrijdende auto.

Zelf parkeren

Het begon allemaal met auto’s die zichzelf kunnen parkeren. Hoe werkt dit? In een zelfparkerende auto zitten verschillende sensoren. Via deze sensoren kan de auto precies zien waar een vrij plekje is en hoeveel ruimte er is om zichzelf te parkeren. Uiteraard zit dit nog in een onderzoeksfase en zijn er nog wel wat dingen te verbeteren. Zo is er regelmatig een persoon door deze sensoren over het hoofd gezien, waardoor de auto iemand heeft aangereden. Of worden bepaalde stoeprandjes over het hoofd gezien, wat voor een lelijke schade aan de auto kan lijden. Toch wordt deze techniek steeds meer gespecialiseerd en verbeterd.

Techniek zelfrijdende auto

Terwijl het zelf-parkeren systeem nog wordt verbeterd, zijn er bedrijven (zoals Google en BMW) die al bezig zijn met een compleet zelfrijdende auto. Om echt de weg op te gaan met deze auto is momenteel nog illegaal. Daarom zijn hier eerst ook al grootschalige testen mee bezig. Onze minister van infrastructuur (Schultz) vindt dat Nederland hierin een van de voorlopers zou moeten zijn. Momenteel loopt er een test waarbij ongetrainde Nederlanders aangewezen zijn om met deze auto’s de weg op te gaan om onder andere te zien of de technologie van de auto begrepen wordt. Vanaf nu is het zelfs zo dat Google een maandelijks rapport uitbrengt over de ongelukken die met de zelfrijdende auto hebben plaatsgevonden, zodat ze precies kunnen zien waar de verbeterpunten liggen.

Uiterlijk

De zelfrijdende auto’s zijn van binnen een stuk anders dan hoe auto’s er nu uitzien. Zo is er geen stuur, gaspedaal, rem en spiegels meer aanwezig. Door de wetgeving hebben de testmodellen echter nog steeds een stuur en pedalen. Zo kan een passagier, zolang de auto nog niet volledig veilig is verklaard, nog zelf ingrijpen als dit nodig is. Dit is voor zowel de bestuurder als de omgeving natuurlijk een stuk veiliger. De auto zoals Google hem wil hebben zonder stuur, zal waarschijnlijk pas in 2020 voor consumenten beschikbaar worden. Echter is dit nog steds een schatting en kan er van alles gebeuren.

Toekomstbeeld

Mocht het zover zijn, zal er een hoop veranderen. Het zou moeten zorgen voor veel minder ongelukken omdat de sensoren weten wanneer er een obstakel is. Ook files zullen zo opgelost worden, omdat de auto’s met een constante snelheid rijden en niet steeds vboor elkaar hoeven te remmen hierdoor. Daarnaast zal het voor iedereen gangbaar zijn en kan de auto zelfs door ouderen, lichamelijk gehandicapte en jongeren gebruikt worden. Daarbij komt kijken dat dit waarschijnlijk dus het einde van het rijbewijs zal zijn; je hoeft immers niet op het verkeer te letten omdat de auto dit voor je doet. Voor het zover is zullen we echter alweer een stuk verder zijn. En als je het allemaal niet ziet zitten…Kun je altijd nog gewoon de fiets pakken.

(176)