Discussie? Tumultdebat!

Beter met de auto of met het openbaar vervoer?

Reclames over zuinige auto’s en tegelijkertijd ook reclames over dat je beter met het openbaar vervoer (ov) kunt reizen. Iedereen heeft zijn eigen redenen en meningen om een voorkeur te hebben. We bekijken enkele factoren om te bekijken welk vervoersmiddel nou eigenlijk beter is.

Kosten

Zeker geen onbelangrijke factor; wat is beter voor je portemonnee? Bij het reizen per auto ben je een paar vaste lasten kwijt. Verzekeringen, belasting, benzine waarvan de prijs ook niet minder wordt, af en toe parkeergeld betalen, het onderhoud van de auto is voor eigen rekening en natuurlijk moet de auto zelf ook gekocht worden! Gelukkig is er daarbij al een besparing te doen door te kijken naar tweedehands auto’s. Wil je zeker weten dat je een goede auto hebt? Of wil je weten wat je voor je auto terugkrijgt? Check dan de inruilwaarde van je auto via Rdwautowaarde.nl. Ook de kosten van benzine zijn te permitteren als er met een groep wordt gereisd. Carpoolen is dan ook een concept dat steeds vaker voorkomt. Bij de trein is dit echter niet mogelijk, omdat iedereen zijn eigen vervoersbewijs moet hebben en de ov-kaartjes lijken ook steeds duurder te worden. Momenteel zijn er zelfs plannen om de btw van 6% naar 21% te verhogen op treinkaartjes.

Gemak

Een tweede factor is het gemak dat een vervoersmiddel heeft. Een groot voordeel van de auto boven de trein, is dat de reistijd helemaal zelf bepaald kan worden. Met het ov zit je vast aan tijden die de reistijd kunnen verlengen door overstaptijd. Ook vroeg in de ochtend en ‘s nachts rijd het ov minder, terwijl je met de auto op elk gewenst tijdstip kunt reizen. Qua vertraging zit er op beide middelen een nadeel. De ene kan in de file staan, terwijl de andere last kan hebben van een wisselstoring of vertragingen. Een voordeel op de auto tegenover het ov is het privacygehalte. Het ov zit soms stampensvol waardoor je lekker aan het zweet van je buurman kan ruiken, terwijl je in de auto je eigen plekje hebt zonder gestoord te worden door anderen. Hoewel je aan de ander kant in het ov weer de vrijheid hebt om de krant te lezen, rustig te eten of een puzzelboekje open te slaan, omdat je zelf niet op het verkeer hoeft te letten. Op het gebied van veiligheid scoort het ov dan weer hoger; er gebeuren meer ongelukken in de auto dan in het ov. Daarnaast is een auto inbraakgevoelig.

Milieu

De laatste factor die we bespreken is het milieu. Welk vervoersmiddel is beter voor de natuur? Er wordt vaak gezegd dat het ov beter is voor het milieu, omdat dit uitlaatgassen tegengaat, maar aan de andere kant; treinen, trams en metro’s rijden op stroom en dat moet ook ergens vandaan komen. Milieu Centrale heeft een grafiek uitgebracht met gegevens over de CO2 uitstoot per vervoersmiddel. Hierin is inderdaad te zien dat het ov een stuk minder uitstoot heeft. Echter ligt dit er dus ook aan met hoeveel mensen je reist en wat je afstand is.  (Klik op de afbeelding voor een grotere versie)

Uiteindelijk ligt het er per situatie aan welk vervoersmiddel beter is voor jou. Reken uit hoeveel kilometer je per dag maakt, wat de kosten erbij zijn, of de tijden goed aansluiten en wat de co2 uitstoot is. Op die manier krijg je een mooi totaalbeeld van wat voor jou het voordeligste en beste is.

(590)