Discussie? Tumultdebat!

Nederland vol met windmolens?

We verbruiken steeds meer energie in de wereld, deels ook omdat er steeds meer mensen op de aardbol komen te wonen. Ook in Nederland wordt er veel energie verbruikt, waardoor de energie schaars en ook duur gaat worden. Dus zijn we al een fors aantal jaren bezig met het onderzoek naar het produceren van alternatieve manieren van energiewinning. Veel onderzoek wordt er verricht naar energiewinning uit de zon, zee en wind. Iedereen kent natuurlijk de zonnepanelen op daken van bedrijven en woningen waarmee energie van de zon kan worden opgeslagen voor elektriciteit. Maar ook wordt er veel gebruik gemaakt van windenergie in Nederland. Op steeds meer plaatsen in ons land zien we grote windturbines draaien om energie mee op te wekken uit de wind. Niet iedereen vind het aanzicht van dergelijke windmolens in het landschap een lust voor het oog, maar dat onderwerp gaan we hier niet bespreken.

Hoe werkt een windmolen?

De meeste windmolens hebben drie rotorbladen die vastzitten aan een draaibare as en die draaien door de wind. Doordat de rotorbladen of wieken wind vangen gaat de as dus draaien. De as is aangesloten op een generator, een soort dynamo, die de bewegingsenergie van de as om kan zetten in elektriciteit. In bijna alle windmolens zit ook een soort remsysteem waardoor de wieken kunnen worden stilgezet in geval van nood of als er onderhoud moet worden gepleegd aan de turbine. De as met de rotorbladen is bevestigd aan een hoge mast, hoog omdat zo de bladen zoveel mogelijk wind kunnen vangen. De opgewekte elektriciteit kan nog worden omgezet via een transformator en uiteindelijk zijn de windmolens via een kabel aangesloten op de netbeheerder.

Aandelen in windenergie

Het is tegenwoordig zelfs mogelijk om een stukje windmolen te kopen. Na een tijdspanne van bijvoorbeeld vijf jaar hoef je dan niet meer te betalen voor de energie die is opgewekt door jouw eigen deel van de windmolen.

(455)