Help! Een inbraak!

Inbraak juweliers

Het blijft een eng idee. Je bent rustig aan het werk en opeens komt er een in het zwart geklede man binnen met een pistool. Het is iets dat jaarlijks meerdere winkeleigenaren overkomt. Niet alleen de kosten die erbij komen kijken van schade en verlies zijn vervelend. Ook mentaal heeft het vaak een grote invloed op de winkeleigenaren.

Juweliers meest de klos

Een van de meest ‘aantrekkelijke’ plekken om te overvallen is een juwelier. In maart dit jaar is waarschijnlijk een van de bekendste overvallen geweest. De juweliersvrouw die twee inbrekers neerschoot. Door de gebeurtenis is een tweestrijd ontstaan over wat je nou wel en niet mag doen om in te grijpen tijdens een overval. In dit geval ging het zo: de vrouw stond achter de toonbank toen één van de inbrekers voor de deur stond en deed alsof hij geïnteresseerd was in een horloge. Ze laat hem binnen en gaat achter haar man halen, omdat hij hier meer verstand van heeft. Zodra haar man in de winkel is, laat hij zonder enig benul ook de tweede inbreker binnen. Vanaf daar gaat het fout. De inbreker pakt een pistool en gebruikt pepperspray waarna een kort gevecht volgt. De vrouw ziet achterin alles op de bewakingscamera gebeuren en hoort hoe één van de mannen roept “Schiet hem kapot!”. Hierop pakt de vrouw het pistool van haar man en schiet door de deur heen, waarmee ze de eerste inbreker raakt. Als ze de deur opendoet staat de andere inbreker met een pistool voor haar neus waarna ze hem ook neerschiet. Omdat ze volgens de rechter in paniek handelde is ze niet strafbaar. Toch denk niet iedereen er zo over en zal er waarschijnlijk opnieuw een rechtszaak komen tegen de juweliersvrouw.

Waarde van de buit

De reden van een overval is natuurlijk het geld. Maar wat is de buit na zo’n overval eigenlijk waard? Tegenwoordig worden veel sieraden beveiligd waardoor ze niet meer verkocht kunnen worden. Zo bestaat er bijvoorbeeld een lokhorloge. Hiermee kunnen de daders via een GPS systeem worden opgespoord. Ook is het mogelijk om een speciale code in het sieraad te laseren om zo een herkenningspunt te hebben. Daarnaast is het natuurlijk maar de vraag waar de dief zijn buit kan verkopen. Er zal vast wel een zwart wereldje zijn, maar een legale winkel die zal de sieraden niet zomaar aannemen zonder controleren. Wat ook meespeelt bij het verpanden van de sieraden, is wat de waarde van de producten op dat moment zelf is. De waarde van zilver, goud en diamanten kunnen namelijk per dag veranderen. Het kan dus best zijn dat er net een periode is waarbij de sieraden helemaal niet zoveel waard zijn als de dieven hadden gehoopt.

Lichtpuntje

Gelukkig is het openbaar ministerie met een document gekomen waaruit blijkt dat de overvallen op juweliers in 2013 al een heel stuk minder waren. Zo schrijven ze dat het aantal overvallen is gedaald van 2.570 in 2010, naar 1.633 in 2013. Dit is een mooie daling van 36,5%. Dit is natuurlijk een positief begin, maar we zijn er nog lang niet. Wel is er het initiatief om meer cursussen te geven aan juweliers. Hierbij leren ze welke preventiemaatregelen ze kunnen nemen en hoe ze het best kunnen reageren zodra er een overval plaatsvindt.

(350)