DNA testen worden tegenwoordig met regelmaat ingezet bij tal van onderzoeken. In veel gevallen gaat het om forensische onderzoeken, maar denk ook bijvoorbeeld aan een DNA vaderschapstest, die ook aan de hand van DNA wordt bepaald. Kortom, DNA biedt uitkomst in uiteenlopende situaties. Dit weet natuurlijk ook onze regering, waardoor er ideeën worden geopperd om de DNA test direct bij de geboorte van een kind verplicht af te nemen. Er zijn vele voorstanders die de DNA test een vaste routine willen maken als het gaat om de handelingen bij de geboorte van een kind. Het hielprikje en de DNA test worden dan dus al snel in één adem genoemd. Gaat dit te ver, of is dit een ideale oplossing die veel criminaliteit kan voorkomen en bepaalde onderzoeken in een handomdraai kan oplossen? Er valt natuurlijk van alles over te zeggen en de meningen lopen sterk uiteen. Voor de mensen die niet erg bekend zijn met DNA, toch nog even een stukje informatie.
Wat verteld DNA?
Ben je een man of vrouw, wat voor soort haar heb je, welke kleur ogen heb je? Al deze specifieke lichaamskenmerken van de mens liggen opgeslagen in het DNA. DNA is nog niet eens zo heel erg lang bekend, maar de mogelijkheden zijn oneindig. De ontdekking van DNA heeft het leven van onderzoekers en wetenschappers compleet veranderd. DNA staat voor het moeilijke woord: “Desoxyribonucleïnezuur”. Dit is een biochemische macromolecuul die alle belangrijke erfelijke informatie van de mens bevat.
DNA biedt uitkomst in veel soorten onderzoeken. Van strafrechtelijke onderzoeken tot bijvoorbeeld vaderschapstesten. DNA kan alles oplossen. Het enige wat dan noodzakelijk is, is een DNA test. Ingewikkeld? Nee, in tegendeel. Geen naalden of dokters, maar gewoon een beetje wangslijm, zelf af te nemen van de wang. Bij een DNA test ontvang je dan ook een speciaal wattenstaafje dat hiervoor gebruikt kan worden. Dit wordt vervolgens opgestuurd en klaar is kees. Natuurlijk wordt dit bij strafrechtelijke onderzoeken door rechercheurs afgenomen.
Een eventuele DNA test bij een pasgeboren baby is dus in een hand omdraai gebeurd. Maar toch, het gaat misschien wel iets te ver.
(239)