Discussie? Tumultdebat!

Je eerste maatpak kopen

maatpak
Ga je je eerste maatpak kopen? Elke man komt op een bepaald moment dat hij een pak moet aanschaffen, doe het gelijk goed en kies voor een maatpak. Maar hoe werkt dat nu eigenlijk een maatpak uitkiezen? Waar moet je eigenlijk beginnen, waar moet je op letten bij het aanschaffen van een maatpak en bestaan ook bepaalde etiketten?
Redenen om een maatpak aan te schaffen
Er zijn verschillende redenen waarom je een maatpak zou kopen, bijvoorbeeld omdat je een sollicitatie, een begrafenis of een (huwelijks) feestje hebt. Daarom is het voor elke man goed om tenminste een maatpak in de kast te hebben, die je naar verschillende gelegenheden kunt dragen. Kies voor iets gangbaar, een mooi pak dat altijd kan.

Welke kleur maatpak kun je het beste kiezen?

Belangrijk is dat je voor een maatpak kiest die je voor alle gelegenheden geschikt is, maak het daarom niet te bont. Donkerblauw, lichtgrijs en donkergrijs zijn geschikte kleuren voor je eerste maatpak. Dit zijn zakelijke kleuren die je goed kunt dragen naar verschillende bijeenkomsten. In de zakelijke wereld dragen de meeste mannen deze kleuren en ook op een feestje kun je jezelf er prima in vertonen. Mocht je toch liever wat meer kleur willen, kies dan voor een licht overhemd of een gekleurde das.

Hoe kies ik de juiste maat uit?

Eigenlijk hanteert elke merk zijn eigen maatsysteem. Het verschil tussen large en medium is voor iedereen duidelijk, maar confectiemaat en kwartmaat zijn termen die vaak niet duidelijk zijn. De meeste pakken hanteren standaard confectiematen (48,50, 52, 54 etc.). Het voordeel van confectiematen is dat het vanwege de tussenmaten beter aansluit op je lichaam, want het pak moet perfect zitten.
Een maatpak begint bij maat 42, hiervoor geldt dat de afstand tussen de schouderbladen 42 centimeter is. Natuurlijk kan het zijn dat je op basis van je schouderbreedte een maat 46 hebt, maar dat de buikomvang te ruim is of dat het colbert te kort is. Dan biedt een lengtemaat uitkomst. Lengtematen zijn langer en meer getailleerd dan confectiematen. Als je buikomvang krapper is of wanneer het colbert langer is dan kun je kiezen voor een kwartmaat. Een kwartmaat valt op de schouder hetzelfde als bij een confectiemaat, alleen is het korter en heeft een ruimere taille omvang.

Materiaalsoort

De materiaalkeuze bepaalt de levensduur van je pak. De meest populaire stoffen voor een pak zijn bijvoorbeeld linnen, wol en synthetische stoffen. Als je een eerste maatpak kiest, dan is wol een goede keuze. Deze zijn duurder in de aanschaf dan een synthetisch pak, maar bieden daarentegen veel voordelen. Zo heeft het een beter ventilatie, een mooiere glas en een betere vorming naar je lichaam dan een synthetisch pak.

De voering van een maatpak

Bij het uitkiezen van je maatpak is het goed om te letten op de manier hoe het colbert gevoerd is. De meeste goedkope maatpakken hebben een zogeheten “fused voering”. Dit betekent dat de binnen voering aan de stof is vastgelijmd. Het pak voelt daardoor zwaarder en stijver aan. Het is verstandiger om te kiezen voor een half of full canvas pak. Voor canvas geldt dat het aan de stof is vastgestikt. Het colbert voelt hierdoor heel licht en soepel aan. Bij half canvas colberts is de voering bij de borst en schouder vastgestikt. Dit zijn de plekken waar je lichaam het meeste contact maakt met het colbert.

(58)