We spreken vaak over gezondheid. Elke januari zien we de sportscholen overvol zitten, zijn de groentes in de supermarkten niet aan te slepen en worden de Fast Food ketens minder bezocht. Waarom? Omdat we allemaal het goede voornemen hebben om gezond te leven! Echter, moeten we ons eerst afvragen of de producten die we komen wel zo gezond zijn? Hoe wordt ons gegarandeerd dat de sla, komkommer en vlees uit de supermarkten zo gezond zijn als dat er gezegd wordt? En dat hier geen bacteriën op zitten die onze gezondheid flink kunnen aantasten? Natuurlijk moeten we zelf ook zorgen voor een schone kookplek. We kunnen wel een prachtige moderne keuken hebben laten installeren maar die moeten we dan ook wel schoon houden als we gaan koken. Maar we gaan hier verder in op de hygiëne tijdens de productie van voedingsmiddelen die we kopen in de supermarkt.
Om daar achter te komen nemen we een kijkje in de ‘keuken’ van bedrijven die zich bezighouden met het garanderen van de gezondheid van uw voedsel: de bedrijven in de voedingsmiddelenindustrie!
Zorgvuldig reinigen van machines
Om gezond en ‘schoon’ eten te kunnen garanderen, is het belangrijk dat de productiemachines goed gereinigd worden. We hebben het dan bijvoorbeeld over machines die stukken vlees in plakjes snijden en verpakken, zodat wij het in de winkel kunnen kopen. Deze machines worden soms wel acht uur per dag gebruikt. Je kunt je inbeelden dat deze aan het einde van de dag dus niet meer helemaal schoon zijn. Het is dus belangrijk dat deze goed en zorgvuldig worden schoongemaakt. Hoe wordt dat gedaan? Veelal worden de machines afgespoten door middel van reinigingsslangen en hogedrukinstallaties. Deze worden als het ware aangevoerd door een drukverhogingspomp die zorgt voor optimale druk van het water. Op deze manier kunnen de machines met de juiste druk en de juiste temperatuur van het water worden gereinigd.
Reinigen van werkplekken
Naast machines, zijn er ook soorten voedsel die zorgvuldig verpakt moeten worden. Soms komt hier ook handwerk aan te pas, waardoor werknemers dus ingeschakeld worden. Zij zullen vanaf hun werkplek het nodige doen om het voedsel te verwerken en te verpakken, zodat wij het in de winkel kunnen kopen. Zij gebruiken hiervoor speciale rvs-werktafels speciaal voor de voedingsmiddelindustrie. Deze tafels zijn namelijk zeer makkelijk te reinigen en zijn beter bestendig tegen bacteriën. Zo kan het voedsel optimaal worden bereid en is de kans op besmetting en vervelende bacteriën het kleinst!
(62)