Ogen laten laseren of toch maar niet?

Al vanaf groep vijf heb ik een bril nodig om voldoende te kunnen zien en niet constant mijn hoofd te stoten omdat ik dubbel zie. Toen ik naar de middelbare school ging besloten mijn ouders dat ik ‘’volwassen’’ genoeg was om contactlenzen te proberen. Inmiddels had ik echter al wel -4,25. Toen kreeg ik harde lenzen die ik nu nog met veel plezier draag. Naast de lenzen heb ik natuurlijk nog wel een bril om thuis goed te kunnen zien als ik mijn lenzen niet in heb.

Toch is het niet ideaal om lenzen te dragen. Elke ochtend friemelen met die kleine stukjes plastic om ze in te krijgen terwijl mijn ogen nog op half 7 hangen, soms verloor ik er eentje omdat ze zo klein zijn dat je ze nauwelijks ziet.

Misschien een beetje gek, maar het was ook altijd erg vervelend om ergens te blijven slapen. Ik vond het namelijk niet prettig dat mensen mij zagen met een bril of als ik na een wilde stapavond bij iemand kon blijven slapen dan kon dat niet omdat ik mijn lenzen spullen niet bij me had. Allemaal erg vervelend.

Dat het vele gebruik van lenzen mijn ogen ging opbreken, merkte ik ruim een jaar geleden. Mijn ogen werden rood na het dragen van mijn harde lenzen. Ze deden pijn, het was een soort branderig gevoel. Telkens als ik mijn lenzen weer indeed, kreeg ik hier last van. Ik wist me er geen raad mee en besloot dan maar tijdelijk wat vaker mijn bril op te zetten.

Dit was het moment waarop ik besloot een oogkliniek op te zoeken om informatie te winnen over het laseren van ogen. Ik heb de oogtest van Visus Oogkliniek gedaan en hier kwam uit dat beide ogen geschikt zijn om een laserbehandeling te ondergaan.

De werkwijze

Toch wel spannend hoe dit in zijn werking gaat. Ik heb mijzelf er erg in verdiept en zal daarom kort vertellen hoe eenvoudig en simpel het eigenlijk is.

De chirurg verdoofd het oog met oogdruppel waardoor je tijdens de behandeling niks voelt. Daarna maakt de chirurg binnen 20 seconden een flap. Dit is een opening in de bovenste laag van het hoornvlies. De flap wordt opzij geklapt als een bladzijde. Nu kan de chirurg het weefsel onder de flap corrigeren met een laser.


(67)